![]() |
Cullen skink |
Kiedy
przyjaciele poety Roberta Burnsa, w dniu 21 lipca 1801 r., w piątą rocznicę
jego śmierci, wspominali go, podczas uroczystej kolacji w Burns Cottage, nie
przypuszczali, że właśnie tworzą tradycję, która na stałe wpisze się do
kalendarza szkockich świąt, a w 2009 roku, ponad 9 milionów ludzi na całym świecie,
będzie, w czasie równie uroczystych kolacji, upamiętnić 250 rocznice jego urodzin.
Robert Burns
był poetą i autorem licznych tekstów. Uważany jest on za prekursora romantyzmu w
literaturze szkockiej, chociaż zmarł w wieku zaledwie 37 lat, to pozostawił po
sobie spory dorobek – liczne wiersze i poematy.
W swojej twórczości
sławił wszystko co szkockie i zachwycał się urokami prostego życia na tutejszej
prowincji. Nic też dziwnego, że w Szkocji jest otaczany tak wielkim ‘kultem’, aż po
dzień dzisiejszy.
To on jest autorem znanej na
całym świecie pieśni, która w Szkocji jest zawsze odśpiewywana wraz z wybiciem
pierwszych minut Nowego Roku, w szkockiego sylwestra Hogmanay-Auld Lang Syne. Utwór ten znany jest również
w Polsce. Do tej samej melodii nasi harcerze śpiewają
piosenkę ‘Ogniska już dogasa blask’. Ponadto Burns jest on autorem tekstu pieśni,
‘Scots Wha Hae’, nawiązującej do postaci Williama Wallace’a, która przez długie
lata pełniła funkcje nieoficjalnego hymnu narodowego Szkotów oraz znanego
wszystkim tutaj wiersza ‘Adress to Haggis’ wychwalającego ten szkocki narodowy
przysmak.
Twórczość
Burnsa miała również duży wpływ na literaturę na całym świecie. Tytuł znanej wam zapewne powieści J. D.
Salingera - ‘Buszujący w zbożu’ został zapożyczony wprost z pieśni „Comin’
Through the Rye”, a tytuł powieści Steinbecka „Myszy i ludzie” stanowi
nawiązanie do poematu Burnsa- „Do myszy,”
Pierwsza
Burns Night lub Burns Supper, jak wspomniałam na początku tekstu, odbyła się w
1801 r., w gronie jego bliskich przyjaciół, którzy chcieli upamiętnić piątą
rocznicę, śmierci poety. W tym samym roku założyli oni Burns Club i świętowali również
rocznicę jego urodzin.
Początkowo sądzono, że Burns urodził się on 29
stycznia, ale później odnaleziono zapiski świadczące, że miało to miejsce 25
stycznia. Burns był człowiekiem
niezwykle pogodnym, kochającym życie i dobra zabawę. Uznano więc że, bardziej
optymistyczne będzie obchodzenie rocznicy jego urodzin niż rocznicy jego śmierci. I tak od
218 lat to dzień 25 stycznia jest świętowany w trakcie
uroczystych kolacji w Szkocji i na całym świecie.
Dla Szkotów jest to okazja do celebracji szkockiej tradycji i
dobrej zabawy. Składają oni, w ten sposób hołd poecie, który w tak piękny sposób
opisywał i rozsławił na całym świecie wszystko co szkockie.
Burns Supper
to wieczerza, która spożywana jest w gronie rodziny i najbliższych przyjaciół. Początkowo
uroczyste kolacje odbywały się w domach lub w pubach na zamkniętych imprezach.
Obecnie, coraz częściej, wiele osób wybiera świętowanie w większym gronie, w
jednej z rozlicznych tu restauracji, które prześcigają się w zachwalaniu swoich
potraw i atrakcji czekających na odwiedzających ich gości.
Jak na
Szkocje przystało, w trakcie Burns Supper, nie może zabraknąć Haggisu, opiewanego
w poemacie Burnsa.
‘Address
to Haggis, jest obowiązkowo odczytywany w trakcie kolacji.
Haggis
serwowany jest z ziemniakami, marchwią i z popularną tu rzepą (https://www.macsween.co.uk/recipes/haggis-neeps-and-tatties/).
Ponadto w
tym dniu podawana jest również, znana wam już z poprzednich moich postów przepyszna
zupa rybna Cullen Skink lub równie popularna zupa z porów tzw. cock-a-leekie
soup, a na deser obowiązkowo Cranachan- mieszanka malin, kremu z
dodatkiem whisky i płatków owsianych z miodem.
Kolacja to
doskonała okazja do spotkania się i świętowania w gronie najbliższych i przyjaciół.
Pyszne jedzenie, whisky, muzyka, połączona z obowiązkową recytacją ‘Selkirk
Grace’ oraz ‘Adress do Haggis. Ma ona
specjalną oprawę i celebrę, która ma podkreślić wyjątkowość tego
dnia i godny sposób uczcić szkockiego barda.
Burns
Night to nie tylko jedzenie i picie whisky, to przede wszystkim hołd składany
szkockiej tradycji i kulturze. W ten wieczór odbywają się również liczne
festyny i zabawy, na których nie może zabraknąć tradycyjnych kiltów, muzyki
granej na dudach i popularnych zabaw takich jak Polowanie na Huggis.
![]() |
Cranachan- mieszanka malin, kremu z dodatkiem whisky i płatkówowsianych z miodem. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz