Cock-a-leekie soup - szkocka zupa porowa.
Szkockiej
kuchni ciąg dalszy. Dzisiaj w karcie -Cock-a-leekie soup - szkocka zupa
porowa. Najpopularniejsza, można by wręcz powiedzieć kultowa- narodowa zupa
w Szkocji. Jest daniem obowiązkowym spożywanym we wszystkie szkockie święta, w
tym w trakcie Burns Night. Idealna jest na zimowe dni, jak również, podobnie
jak nasz rosół, na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Jest zawiesista, bardzo
gęsta, pożywna i zdecydowanie poprawiająca nastrój.
Zupa
w Szkocji jest znana przynajmniej od XVI wieku, kiedy to pojawił się pierwszy
wydrukowany przepis na jej przyrządzenie (1598 r.), jednak nazwa cock-a-leekie
jest datowana na XVIII wiek. Jest to szkocka, zmodyfikowana wersja francuskiej zupy
cebulowej na bazie bulionu z kurczaka.
Scotch Broth
Czytaj więcej - Scotch Broth
**************************************************
Tunnock’s tea cakes, czyli five o’clock po szkocku.
Czytaj więcej- Tunnock’s tea cakes, czyli five o’clock po szkocku.
Szkocja jest najbardziej znana ze swojej whisky słodowej
(single malt whisky) i haggisu serwowanego z ziemniakami i brukwią. Ale
sprowadzenie szkockich smaków tylko do tych dwóch rzeczy byłoby dużym
uproszczeniem. Wielokrotnie spotkałam się z opinią, że szkocka kuchnia
jest niesmaczna i mało urozmaicona. Wielu mieszkających tu Polaków twierdzi, że
w Szkocji nie można zjeść niczego dobrego, wartego polecenia i zapamiętania. Nie
zgadzam się z tą opinią. Nie zaliczam się do zagorzałych fanów szkockiej
kuchni, ale mogę stwierdzić, że wiele z tutejszych potraw, jest bardzo
smacznych. Szczególnie warte polecenia są
przepyszne zupy. Kilka z nich włączyłam
do mojego jadłospisu i nie wyobrażam sobie już bez nich życia.
Szkocka kuchnia jest bardzo tradycyjna, sycąca i niestety
bardzo kaloryczna. Nie jest to kuchnia dla osób, które się permanentnie
odchudzają😊
Klimat
Szkocji nie sprzyja i nigdy nie sprzyjał wegetacji roślin. Dlatego, też w przeciwieństwie do kuchni
krajów śródziemnomorskich, w tutejszych daniach nie znajdziecie dużej ilości
warzyw. Ze znanych nam warzyw, do przygotowania tutejszych dań wykorzystuje się
głównie marchew, brukiew i ziemniaki.
Pomimo surowego i kapryśnego klimatu Szkoci nauczyli się wykorzystywać
to co dawała im natura i stworzyli kuchnie pełną smaków i aromatów, która śmiało
może być wizytówka tego kraju. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać prawdziwych
szkockich smaków i zaznajamiać się z nimi w miejscach, w których gotuje się w
sposób tradycyjny, według przepisów i receptur przekazywanych z pokolenia na
pokolenie.
W kilku moich poprzednich postach (Scottish culinary treasures) przedstawiłam popularne
tu potrawy i trunki. Uważam, że każdy kto odwiedza Szkocje, powinien ich
spróbować.
Nie wyczerpałam jednak całego tematu, dlatego też
postanowiłam stworzyć na moim blogu stronę SMACZNE BO… SZKOCKIE, na której
umieszczać będę informacje o szkockich smakach. Będzie to strona poświęcona
wszystkim szkockim smakom. Przybliżę wam tutejsze potrawy jak również popularne
tu przekąski, napoje i słodycze. Postaram się również zamieszczać przepisy na szkockie
dania, które samodzielnie możecie przygotować w domu.
Zapraszam Was na podróż
po szkockich smakach i życzę SMACZNEGO😊
Tattie Soup- szkocka zupa ziemniaczana.
Zupa ziemniaczana jest powszechnie znana na całym świecie.
Prosta, smaczna i niezwykle pożywna. Nie jest to typowy szkocki ‘wynalazek’
kulinarny, ale zupa ta jest tu niezwykle popularna i przygotowana w domach we
wszystkich rejonach kraju. Przepis jest bardzo prosty i niewymagający zbyt dużych
umiejętności kulinarnych od gotującego. Przygotować zupę bez problemu może poczatkujący
kucharz.
Jeśli poszukacie w Internecie to z pewnością znajdziecie
wiele przepisów na jej przygotowania. Ja
przedstawię wam przepis w wersji najbardziej podstawowej i wersji nieco
urozmaiconej z dodatkiem warzywa, które jest tu bardzo popularne, a zupełnie niedocenione
w Polsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz