Haggis,
tradycyjne szkockie danie, to obok jeziora Loch Ness (z potworem, którego nikt
nie widział), kiltu i Whisky, symbol i znak rozpoznawczy Szkocji. Do czego
można go porównać? Z pewnością nie do polskiej kaszanki. Technika wykonania
może jest podobna, ale składniki zupełnie inne. Polską kaszankę przypomina
bardziej black pudding. Haggis można kupić we wszystkich szkockich
supermarketach, ale te najlepsze i najwyżej cenione są wykonywane przez
przedstawicieli poszczególnych klanów, którzy pilnie strzegą wielowiekowej
receptury na przygotowanie tego specjału. Z czego jest wykonany?
Ogólnie mówiąc z
owczych podrobów wymieszanych z przyprawami, tłuszczem, mąka owsianą i cebulą,
tradycyjnie zaszytych i duszonych w owczym żołądku (obecnie zastępuje się go
sztuczną osłoną). Haggis podawany jest ziemniakami i brukwią jako
danie obiadowe. Często serwuje się go jako składnik szkockiego śniadania (o
którym napisze w kolejnych postach).
Haggis spożywa się obowiązkowo 25 stycznia w tzw. Burns'
Night, w rocznicę urodzin szkockiego poety Roberta Burnsa, który
w 1787 roku napisał wiersz na cześć haggisu- Address to a Haggis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz