niedziela, 5 sierpnia 2018

Address to a Haggis.


Haggis, tradycyjne szkockie danie, to obok jeziora Loch Ness (z potworem, którego nikt nie widział), kiltu i Whisky, symbol i znak rozpoznawczy Szkocji. Do czego można go porównać? Z pewnością nie do polskiej kaszanki. Technika wykonania może jest podobna, ale składniki zupełnie inne. Polską kaszankę przypomina bardziej black pudding. Haggis można kupić we wszystkich szkockich supermarketach, ale te najlepsze i najwyżej cenione są wykonywane przez przedstawicieli poszczególnych klanów, którzy pilnie strzegą wielowiekowej receptury na przygotowanie tego specjału. Z czego jest wykonany? 


Ogólnie mówiąc z owczych podrobów wymieszanych z przyprawami, tłuszczem, mąka owsianą i cebulą, tradycyjnie zaszytych i duszonych w owczym żołądku (obecnie zastępuje się go sztuczną osłoną). Haggis podawany jest ziemniakami i brukwią jako danie obiadowe. Często serwuje się go jako składnik szkockiego śniadania (o którym napisze w kolejnych postach).

Haggis spożywa się obowiązkowo 25 stycznia w tzw. Burns' Night, w rocznicę urodzin szkockiego poety Roberta Burnsa, który w 1787 roku napisał wiersz na cześć haggisu- Address to a Haggis.

Czy jest smaczny? Tak, ale jedząc go starajcie się nie myśleć z czego jest zrobiony😊



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz