Można powiedzieć,
że fish and chip to tradycyjne brytyjskie danie. Kawałek ryby, najczęściej
otoczony bułką tartą lub ciastem i smażony w głębokim oleju, serwowany z frytkami
i innymi dodatkami (w zależności od regionu) jak ocet słodowy czy sałatka
Coleslow. (Tradycyjnie danie to było(jest) serwowane w gazecie). Miejsc, gdzie
można kupić rybę z frytkami na Wyspach jest bardzo dużo, ale jak to zwykle
bywa, tylko w nielicznych można zjeść coś naprawdę pysznego.
Jedno z nich znajduje się w miejscowości
Forchabers, przy drodze z Aberdeen do Inverness. Doskonałej jakości świeża
ryba, przyzwoitych rozmiarów, estetycznie zaserwowana i w przystępnej cenie,
ściąga tu codziennie tłumy miejscowych i przyjezdnych.
Miejsce to
wielokrotnie było nagradzane i wyróżniane w rożnego rodzaju konkursach.
Na każdą z nagród właściciele solidnie zapracowali. Dewizą biznesu jest:
jakość, obsługa klienta i zrównoważony rozwój. Pasje i zapał, do tego co robią,
widać w każdym serwowanym tu daniu. Uśmiechnięta i kompetentna załoga dopełnia
całości obrazu. Ryba z frytkami to nic wielkiego, a jednak
chętnie tu wracam, podobnie jak większość zadowolonych klientów, i rozkoszuje
się tym szkockim smakiem😊
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńDziękuję za pozytywny komentarz i pozdrawiam z deszczowej Szkocji.
Agnieszka