sobota, 11 sierpnia 2018

Morayshire


Hrabstwo Moray, leży w północno-wschodniej części kraju. Morayshire graniczy z Aberdeenshire od strony wschodniej i Highlandami od strony zachodniej. Jest to miejsce, gdzie mieszkam. Z czego jest znane? Przede wszystkim to znany na całym świecie region produkcji whisky (Glen Moray, Gordon & MacPhail and Glen Elgin). Przepiękna linia wybrzeża, Moray Fifth, oraz produkcja wysokiej jakości kaszmirowych wyrobów, to kolejne atuty, które czynią to miejsce wyjątkowym i rozpoznawalnym. Jest to region typowo rolniczy z rozlicznymi farmami, gdzie głównie dominuje hodowla krów i owiec. Wystarczy wyjechać poza miasto i jak okiem sięgnąć rozciągają się pola uprawne przeplatane pastwiskami.

Dla mnie bliskość farm jest dużym atutem. W działających przy nich sklepach można się zaopatrzyć w doskonałej jakości świeże produkty- warzywa, owoce, jajka, sery i mięso. Są one droższe od tych, które sprzedawane są w supermarketach, niejednokrotnie dwu lub trzykrotnie, ale ich jakość jest nieporównywalna. Moją ulubioną jest Wester Hardmuir Fruit Farm, 

(znajdująca się po za granicami hrabstwa Moray, pomiędzy Forres a Nairn), na której w sezonie możecie samodzielnie zbierać owoce, przede wszystkim truskawki i maliny.

Miasta hrabstwa Moray są niewielkie (Elgin, Forres, Buckie, Lossiemounth, Keith, Burghead) ale malowniczo położone wśród rozlicznych tu wzniesień i pagórków, często z zapierającym dech w piersiach widokiem na morze. Niewielkie nadmorskie wioski, w których zazwyczaj usytuowana są mariny, ściągają tu rokrocznie amatorów żeglarstwa nie tylko z Wielkiej Brytanii, ale i z całego świata.
                                                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz